11.02.2025
Long covid – en ny folkesykdom sier lege og forsker Arne Søraas til NRK

Long covid – en ny folkesykdom sier lege og forsker Arne Søraas til NRK
Long Covid er et betydelig helseproblem i Norden, men det finnes ikke noe enhetlig helsetilbud for de rammede. En ny nordisk rapport viser at 6 % av befolkningen har opplevd senfølger, og 1 % har hatt alvorlige og langvarige symptomer. I Norge kan dette tilsvare over 300 000 rammede, hvorav 50 000 har hatt alvorlige plager.

Søraas henviser til policy dokumentet som ble publisert i januar i år på oppdrag av Nordisk ministerråd, og som oppsummerer nøkkelfunnene fra prosjektet "Kunnskapsutvikling etter COVID-19". Rapporten er utarbeidet av en ekspertgruppe bestående av forsker og lege Arne Søraas, forsker og lege Gunhild A. Nyborg, og flere forskere fra alle de nordiske landene.

Covid-19 beskrives som en multiorgansykdom som kan gi hjertesykdom og nevrologiske plager. Rapporten peker blant annet på små blodpropper eller virusrester i kroppen som mulige årsaker til long covid. Ekspertgruppen mener Long Covid kan være en årsak til økt sykefravær i Norge.

I rapporten gir ekspertgruppen en rekke råd anbefalinger til myndighetene, blant annet:

  • Opprette nasjonale kompetansesentre som er dedikert til forskning og klinisk ekspertise på «long covid».
  • Utdanning av helsepersonell og medisinstudenter i årsaker til og behandling av «long covid».
  • Bedre kommunikasjonen ut til befolkningen for å øke bevisstheten og forståelsen av senfølger.
  • Understreke viktigheten av forebygging av covid-19 som et middel til å unngå senfølger.

Norsk Covidforening
Norsk Covidforening v/ Marit Stafseth mener at denne rapporten svarer på mange av de problemstillingene vi har reist, og den anerkjenner at dette er en kompleks biomedisinsk sykdom. Vi håper selvsagt at helsemyndighetene tar i bruk anbefalingene fra ekspertgruppen, ettersom mange long covid pasienter opplever å ikke bli tatt på alvor og at  kunnskapen om senfølger er for dårlig blant fastlegene, og at deler av rehabiliteringstilbudet psykologiserer sykdommen i for stor grad.


En stor takk til Morten Iversen som står fram med sin historie!

Myndighetenes respons
Folkehelseinstituttet (FHI) v/Preben Aavitsland mener rapporten gir en grei oversikt, men bringer lite nytt. Han understreker at det er vanskelig å anslå hvor mange som er rammet. Helse- og omsorgsdepartementet erkjenner at de må lese rapporten mer grundig vurdere anbefalingene før de eventuelt innfører nye tiltak.

Her kan du lese hele artikkelen på NRK sine nettsider.

Gunhild Aalvik Nyborg, en av forfatterne bak rapporten, kommenterer artikkelen og myndighetenes kommentarer på sin egen Facebook side.