"Alle jeg møter på kurset, ønsker å begynne å jobbe igjen. Folk har så lyst og vil så gjerne bidra."
Det sier Sigmund Børresen, fysioterapeut ved Frisklivssentralen Søndre Nordstrand. Nå står denne frisklivssentralen i fare for å bli lagt ned som følge av budsjettkutt i bydelen.
Sykefraværet er et av de store samtaletemaene i Norge i dag. Samtidig som fraværet øker, vokser også bekymringene for hva dette betyr for arbeidslivet og samfunnsøkonomien. Statistikken viser stadig klarere at covid-19 og long covid bidrar til mye av den store økningen.
Likevel er tilbudene til long covid-syke under et stadig sterkere press:
Først ble mange spesialisttilbud bygget ned. Deretter opphørte de fleste kommunale mestringskurs. Nå kan en hel frisklivssentral som har betydd mye for pasientgruppen vår, stå for tur.
I en ny reportasje hos FriFagbevegelse kan du lese om tilbudet på Søndre Nordstrand, hva det har betydd for den long covid-syke barnehagelæreren Anne, og mer om den foreslåtte nedleggelsen.
En ressurs både lokalt og nasjonalt
Frisklivssentralen Søndre Nordstrand har vist en sjelden god forståelse for hva som trengs for å gi et trygt og hensiktsmessig tilbud til long covid-syke: nemlig aktiv faglig oppdatering og god dialog med brukerne. De er ikke bare et nøkkeltilbud lokalt, men deler også av sin kunnskap og erfaring nasjonalt.
Sentralen deltar blant annet i utviklingen av et mestringskurs for long covid, som Norsk Covidforening også er involvert i. Dette kurset har potensial til å bli en ressurs for helsetjenester over hele landet.
Kortsiktig politikk i møte med en helsekrise
Å legge ned tilbud som hjelper mennesker tilbake til arbeidslivet, er et grep som kan koste samfunnet dyrt. Norsk Covidforening har advart om dette siden begynnelsen: Long covid er ikke bare en helseutfordring – det er en samfunnskostnad.
Vår medlemsundersøkelse viser at 8 av 10 respondenter var i fullt arbeid før de ble syke. I dag er nesten halvparten helt utenfor arbeidslivet. Dette er enkeltmennesker som kjemper for å få hverdagen tilbake. Tilpassede kommunale tilbud er et eksempel på hva vi trenger mer av – ikke mindre – for å møte denne helsekrisen.
Oppfordring til politikerne
Frisklivssentralen Søndre Nordstrand er mer enn en lokal institusjon – den er et symbol på hva som trengs for å møte en nasjonal helseutfordring. Å legge ned dette tilbudet nå, når sykefravær og long covid allerede belaster arbeidslivet og helsetjenestene, er i praksis å ignorere problemet.
Samtidig som budsjettkuttene truer med nedleggelse av dette nøkkeltilbudet, snakkes det om innføring av karensdager og kutt i sykelønn for å få ned sykefraværet. Men for å få mindre sykefravær, må vi først og fremst bli mindre syke. Da må vi gjøre de riktige investeringene: Forebygging, forskning, kunnskapsutvikling og tilpassede helsetjenester er nøkkelen. Å handle nå vil være langt mer lønnsomt enn å vente til problemet vokser seg enda større.
Et viktig første steg er å sikre at Frisklivssentralen Søndre Nordstrand får fortsette sitt arbeid!